آزمایشگاه تشخیص طبی بصیر

آزمایش اسپرم
Azoospermia Factor, آزمایش الیگواسپرمی
نمونه باید هر چه سریع‌تر آزمایش شود، ترجیحاً ظرف چند ساعت پس از جمع‌آوری.
- عدم نیاز به ناشتا بودن قبل از آزمایش - عدم استفاده از داروهای هورمونی و آنتی بیوتیک‌ها حداقل از ۳ روز قبل از آزمایش - عدم مصرف داروهای اعصاب (در صورت مصرف، احتمال نیاز به تکرار آزمایش) - بیماران هموفیلی و نقص فاکتورهای انعقادی در صورت لزوم قبل از نمونه گیری باید فاکتور انعقادی خود را تزریق کرده باشند - در صورتی که سابقه پیوند مغز استخوان در ۶ ماه اخیر یا دریافت خون یا محصولات خونی را دارید به کارشناس آزمایشگاه اطلاع دهید
در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد
در حالت نرمال، تعداد اسپرم‌ها در هر میلی‌لیتر منی باید حداقل 15 میلیون باشد
۱. جمع‌آوری نمونه اسپرم: ابتدا نمونه اسپرم گرفته می‌شود. ۲. تهیه نمونه مختلط: نمونه اسپرم به همراه یک ماده مخلوط می‌شود تا نمونه مختلط به وجود آید. این ماده معمولاً شامل حلالها و مواد شیمیایی خاصی است که به اسپرم‌ها کمک می‌کند تا به شکل بهتری در زیر میکروسکوپ دیده شوند. ۳. بررسی زیر میکروسکوپ**: نمونه مختلط زیر میکروسکوپ قرار می‌گیرد و با بزرگنمایی بررسی می‌شود. در این مرحله، اسپرم‌هایی که دارای آزواسپرمی هستند (به اختصار آزواسپرم‌ها) تشخیص داده می‌شوند. ۴. شمارش و گزارش: تعداد آزواسپرم‌ها و کل اسپرم‌های موجود در نمونه مختلط شمارش و درصد آزواسپرم‌ها نیز محاسبه می‌شود.
آزواسپرمی با عدم وجود اسپرم در منی مردان مشخص می شود. این مشکل یکی از موارد مهم ارزیابی باروری مردان است. آزمایش آزواسپرمی یک روش تشخیصی است که برای تعیین وجود یا عدم وجود اسپرم در مایع منی مردان انجام می شود. این آزمایش به شناسایی علت اصلی ناباروری کمک می کند و مسیر درمانی مناسب را مشخص می کند. تکنسین های آزمایشگاه نمونه را زیر میکروسکوپ بررسی می کنند تا تعداد اسپرم، تحرک، مورفولوژی (شکل) و حجم مایع منی را ارزیابی کنند. اگر در این آنالیز اسپرم مشاهده نشود، این وضعیت به عنوان آزواسپرمی نامیده می شود. دو نوع اصلی آزواسپرمی وجود دارد: -آزواسپرمی انسدادی: در این نوع، بیضه ها اسپرم تولید می کنند، اما انسدادی در دستگاه تناسلی وجود دارد که مانع از حضور اسپرم در منی می شود. یک آزمایش تشخیصی مانند آنالیز ادرار پس از انزال (PEUA) برای بررسی وجود اسپرم در ادرار پس از انزال انجام می‌گردد. - آزواسپرمی غیر انسدادی: این نوع زمانی رخ می دهد که بیضه ها به اندازه کافی اسپرم تولید نکنند یا اسپرم غیرعملکردی تولید کنند. آزمایش‌های هورمونی و اضافی، مانند بیوپسی بیضه یا آزمایش‌های ژنتیکی، برای تعیین علت زمینه‌ای انجام می‌شود. با توجه به نتايج اوليه ممکن است آزمايش هاي ديگري برای تشخیص دقيق علت آزواسپرمي انجام شود. این آزمایش‌ها شامل ارزیابی هورمونی (FSH، LH، تستوسترون)، آزمایش ژنتیک، سونوگرافی کیسه بیضه و سایر آزمایش‌های تخصصی هستند. برای درمان آزواسپرمی انسدادی، روش‌های جراحی برای برطرف کردن انسداد انجام می‌شود. در آزواسپرمی غیر انسدادی، گزینه‌های درمانی شامل درمان هورمونی، بازیابی اسپرم با جراحی (TESE یا micro-TESE) یا تکنیک‌های کمک باروری مانند IVF با تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI) هستند.