آزمایشگاه تشخیص طبی بصیر

Zinc Test
سرم ، ادرار ، مو
بیوشیمی
نمونه باید هر چه سریع‌تر آزمایش شود، ترجیحاً ظرف چند ساعت پس از جمع‌آوری.
دریخچال یا فریزشده
شرایط خاصی ندارد
همولیز،لیمپیک،ایکتریک
در1هفته در 8-2 درجه، یک هفته -20درجه
آقایان بازه سنی : از 1 روز تا 1 سال - محدوده: 49.5 - 99.7 بازه سنی : از 2 سال تا 6 سال - محدوده: 63.8 - 110 بازه سنی : از 7 سال تا 150 سال - محدوده: 72.6 - 127 بانوان بازه سنی : از 1 روز تا 1 سال - محدوده: Normal Range: 49.5 - 99.7 بازه سنی : از 2 سال تا 6 سال - محدوده: Normal Range: 63.8 - 110 بازه سنی : از 7 سال تا 150 سال - محدوده: Normal Range: 77 - 114
برای سرم و ادرار از روش طیف سنجی جذب اتمی (AAS) استفاده می‌شود که یکی از روش‌های متداول اندازه گیری سطح سرمی و ادراری روی است. این کار شامل حرارت دادن نمونه و استفاده از اسپکتروفتومتر برای اندازه گیری جذب نور توسط اتم های روی است. میزان جذب با غلظت روی در نمونه ارتباط مستقیم دارد. برای مو از روش طیف سنجی جرمی پلاسمای جفت القایی (ICP-MS) استفاده می‌شود که نمونه های مو تجزیه می شوند و سپس با استفاده از ICP-MS آنالیز می شوند که یک تکنیک بسیار حساس است که می تواند غلظت عناصر مختلف از جمله روی را در نمونه مشخص کند.
تست زینک یک تست آزمایشگاهی است که برای اندازه گیری غلظت روی در خون، ادرار، مو یا سایر نمونه های بیولوژیک انجام می شود. روی یک ماده معدنی ضروری است که نقش مهمی در عملکردهای مختلف بدن از جمله عملکرد سیستم ایمنی، بهبود زخم و متابولیسم پروتئین ها و DNA ایفا می کند. سنجش مقدار روی می تواند به ارزیابی وضعیت تغذیه و کمبودها یا موارد بیش از حد کمک کند. آزمایش روی در موارد زیر انجام می‌شود: ارزیابی کمبود روی: برای ارزیابی موارد مشکوک به کمبود روی که می تواند باعث بروز علائمی مانند تاخیر در رشد، از دست دادن اشتها، اختلال در عملکرد سیستم ایمنی و مشکلات پوستی شود. چکاپ وضعیت تغذیه: در افرادی که در معرض خطر کمبود روی هستند، مانند افرادی که دچار اختلالات سوء جذب، اختلال مصرف الکل یا رژیم غذایی گیاهخواری هستند. ارزیابی موارد بیش از حد روی: برای بررسی مقدار بالای روی به دلیل مصرف بیش از حد آن، قرار گرفتن در معرض آن به دلیل شغلی یا بیماری‌ها. بیماری‌های مزمن: در موارد بیماری مزمن کلیوی، دیابت و اختلالات گوارشی، مقدار روی ارزیابی می‌گردد زیرا می تواند تحت تأثیر این بیماری‌ها قرار گیرد. چکاپ مصرف مکمل: اگر فردی مکمل‌های روی مصرف می‌کند، این آزمایش می‌تواند مشخص کند که آیا دوز مصرفی مناسب است و آیا خطر دیگری وجود دارد یا خیر. تفسیر نتایج تست زینک بستگی به روش مورد استفاده (سرم، ادرار، مو) و محدوده رفرانس ارائه شده توسط آزمایشگاه انجام دهنده آنالیز دارد. مقادیر پایین روی سرم می‌تواند نمایانگر کمبود باشد، اما مقادیر بالای آن در ادرار می تواند نمایانگر مصرف زیاد یا از دست دادن آن باشد. آنالیز زینک در مو می تواند اطلاعاتی در مورد مقدار آن در طولانی مدت ارائه دهد، اما کمتر استفاده می شود. توجه داشته باشید که مکمل زینک باید با تجویز پزشک مصرف شود. مصرف بیش از حد آن می تواند باعث بروز عوارض جانبی همچون علائم گوارشی، اختلال در سیستم ایمنی و میانکنش دادن با سایر مواد معدنی مانند مس شود. لذا از مصرف مکمل های زینک بدون نظارت و تجویز پزشک خودداری کنید.