آزمایشگاه تشخیص طبی بصیر

hpv virus
HPV و غربالگری آن

HPV و غربالگری آن

hpv virus

فهرست مطالب

به اشتراک بگذارید:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

ویروس پاپیلوما انسانی (Human papilloma virus)

عفونت HPV یکی از شایع‌ترین عفونت‌های منتقله از طریق جنسی است که انواع مختلفی دارد. بیشتر این ویروس‌ها عوارضی ایجاد نمی‌کنند و علائم خود به خود برطرف می‌شود اما برخی از ویروس‌های HPV پرخطر محسوب می‌شوند و علائم می‌تواند بدتر شده و در نهایت به سرطان منجر شود. HPV موجب طیف وسیعی از علائم و بیماری‌ها در مردان و زنان از جمله زگیل پوستی و ژنیتال٬ تغییرات cervix٬ پاپیلوم لارنژیال٬ ضایعات پیش سرطانی٬ سرطان دهانه رحم و… می‌شود.

بیش از 200 نوع ویروس HPV شناسایی شده است که بیش از 40 نوع آن سبب عفونت دستگاه تناسلی می‌شوند. ویروس های HPV نوع 16 و 18 دو نوع ویروس سرطان زا هستند که مسئول حدود 70% موارد سرطان دهانه رحم هستند. نوع های 31، 33، 45، 52 و 58 با هم حدود 15% موارد سرطان دهانه رحم را شامل می شوند. ویروس HPV نوع 6 و 11 کم خطر بوده و سرطان زا نمی باشند و موجب زگیل تناسلی می شوند. 

راه‌های انتقال HPV

به طور کلی انتقال HPV از انسان به انسان و از طریق مایعات بدن است. چند نمونه از روش های انتقال این ویروس در لیست زیر آورده شده است

  • رابطه جنسی
  • لوازم تیز و برنده آلوده
  • از مادر به نوزاد شیرخوار
  • و …

غربالگری HPV

  1. آزمایش کولپوسکوپی: این آزمایش با معاینه‌ی دهانه رحم و واژن به وسیله‌ی میکروسکوپ کم قدرت صورت می‌پذیرد و بهتر است در هنگام خونریزی قاعدگی انجام نشود همچنین انجام این آزمایش در دوران بارداری بی خطر می‌باشد.
  2. نمونه برداری یا بیوپسی: آزمایش کولپوسکوپی امکان بیوپسی را در مناطق غیر طبیعی فراهم می‌کند. اگر نتایج بیوپسی علائم پیش از سرطان و یا سرطان را نشان دهد٬ درمان توصیه می‌شود.
  3. پاپ اسمیر: در این تست سلول های دهانه رحم به آرامی برداشته شده واز نظر رشد غیر طبیعی بررسی می شوند.
  4. در سنین ۲۱ تا ۲۹ سالگی غربالگری هر ۳ سال یک بار با انجام پاپ اسمیر٬ در سنین ۳۰ تا ۶۵ سالگی هر ۵ سال یک بار پاپ اسمیر همراه با آزمایش HPV CO-testing انجام می‌شود. در بیماران با سابقه سرطان cervix و افراد مبتلا به عفونت HPV یا نقص سیستم ایمنی غربالگری HPV باید سالیانه انجام شود. در سنین بالای ۶۵ سال٬ نتیجه‌ی آزمایشات غربالگری ضایعات پیش سرطانی احتمالا مثبت کاذب است.
  5. روش Endocervical curettage (ECC) : روش ساده‌ای  که سلول‌های سطحی به آرامی از ناحیه کانال اندوسرویکال برداشته شده و به آزمایشگاه جهت بررسی ارسال می شود. در صورت وجود نتایج مشکوک برای ارزیابی سلول‌های ناحیه گردن رحم که توسط روش کولپوسکوپی قابل مشاهده نیست٬ انجام می‌شود.
  6. روش‌های مبتنی بر PCR: از این روش جهت تقویت و تشخیص DNA ویروس پاپیلوما انسانی استفاده می‌شود.

جهت تشخیص و غربالگری عفونت HPV می‌توانید با مراجعه به آزمایشگاه بصیر و انجام آزمایشات مربوطه از سلامت بدن خود مطمئن شوید. همچنین با تماس با شماره 03132212250 و یا 09105295782 می‌توانید قبل از مراجعه به آزمایشگاه مراحل پذیرش را به صورت غیر حضوری انجام دهید.

افراد با خطر ابتلا

از نظر اپیدمیولوژیک یک سری از افراد در هر بیماری بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به بیماری هستند. برای ویروس HPV این گروه افراد شامل افراد با تعداد شرکای جنسی متعدد، افراد دارای ضعف سیستم ایمنی، تماس پوست آسیب دیده افراد با ابزار آلوده می باشد.

Blank white label on injection bottle glass vial with syringe

درمان

روش درمانی خاصی وجود ندارد اما با تقویت سیستم ایمنی می‌توان به پاکسازی بدن از این ویروس کمک کرد. در مورد سرطان دهانه‌ی رحم معمولا در افرادی بروز پیدا می‌کند که چار عفونت پایدار با ویروس HPV شده‌اند در نتیجه برای جلوگیری از پیشرفت و ابتلا به سرطان دهانه‌ی رحم بعد از تشخیص عفونت و مشخص کردن ناحیه آلوده با روش‌هایی که در بالا به آن‌ها اشاره شد می‌توان راهکار‌های زیر را انجام داد:

  • برداشتن محل ضایعه با روش‌های تخریبی
  • برداشتن حل ضایعه بدون آسیب به سلول‌ها
  • استفاده از داروهای ضد ویروسی

برنامه واکسیناسیون بالغین: واکسن HPV به زنان تا ۲۶ و مردان تا ۲۱ سالگی٬ بیماران پیوندی٬ مبتلایان به نئوپلاسم و افرد مبتلا به نقص ایمنی مثل افراد HIV مثبت توصیه می‌شود.

آمادگی قبل از آزمایش: توصیه می شود فرد ۲۴ ساعت قبل از انجام آزمایش نزدیکی نداشته و از هیچ گونه محصولات واژینال از جمله کرم٬ ژل٬ مواد بهداشتی و دارو استفاده نکرده باشد.

واحد تحقیق و توسعه آزمایشگاه تشخیص طبی بصیر

سایرمقالات مرتبط